Хемијско-технолошка школа награђена је високим признањем Европске фондације за обуку и развој предузетничких вештина код ученика. Директору школе Николи Матковићу награду је уручио директор Европске фондације за обуку Чезаре Онестини, у присуству европске комесарке за запошљавање, социјална питања, вештине и мобилност радне снаге Маријан Тисен. Свечаност је одржана протеклог викенда у Бечу, у оквиру Европске недеље струковних вештина.

Млади из читаве Европе, не само из Европске уније, већ и са обода ЕУ и Блиског истока, имали су прилику да покажу како се они сналазе на пољу афирмације предузетништва. Дакле, не само кроз наставне планове и програме, не само кроз наставу, него и кроз низ других активности. Ми смо показали како наша ученичка компанија, која се у овом случају бави производњом течног сапуна, може управо те компетенције да оснажи код младих људи – истиче директор школе Никола Матковић.

Хемијско-технолошка школа се на међународни конкурс пријавила пројектом – производња течног сапуна. Када је школу посетила екипа из Брисела која је снимила кратак филм о овој делатности, ученици ИИИ-9 одељења (будући хемијски лаборанти), који кроз практичну наставу активно учествују у производном ланцу, на лицу места приказали су све процесе производње, али и дистрибуције течног сапуна – пред камерама су бирали боју и мирис сапуна, дизајнирали лого и амбалажу, односно проверавали стање продаје у локалним продавницама.

Школа је веома добро опремљена. Имамо прилику да учествујемо, не само у технолошком процесу производње, него смо укључени и у све остале послове који прате поступак производње, као што је вођење различите документације, контрола квалитета сировина, готовог производа, истраживање тржишта, набавка сировине, складиштење готових производа… Због свега тога бих свим ученицима завршних разреда основних школа саветовао да упишу ову школу! Имаће широк спектар могућности после завршетка школовања. Могу да се запосле, могу да покрену сопствени бизнис, а такође су им отворена врата и за многе факултете – објашњава Дарио Пиуковић. Наша школа поменуто признање освојила је у конкуренцији школа из осам земаља! На тај начин се доказала као изузетно успешна у примени предузетничких вештина, као и у промоцији предузетничког начина размишљања код ученика. Велики удео у овом постигнућу свакако има и професорка Јадранка Војнић Пурчар, координаторка пратичне наставе, која је такође присуствовала додели признања у Бечу.