На званичном сајту Министарства просвете, науке и технолошког развоја, међу добитницима Светосавске награде за 2018. годину, на првом месту налази се Хемијско-технолошка школа, Суботица!  Једну од најзначајнијих и најлепших награда у Србији директору школе Николи Матковићу уручио је министар просвете Младен Шарчевић, на традиционалној свечаности уприличеној поводом школске славе Светог Саве, у недељу, 27. јануара, у згради Владе Републике Србије, у Београду.

  • Највећа награда Министарства просвете, изузетно престижно признање, додељено нам је у великој конкуренцији школа и појединаца који су се надметали да буду почаствовани Светосавском наградом. Поносни смо што смо прва школа у Суботици која је понела  признање које нас обавезује да држимо корак и одржимо континуитет рада. Примити Светосавску награду велика је част, али и обавеза јер су сада и очекивања већа – истакао је Никола Матковић.      

Светосавској награди свакако је допринела је недавно додељена награда Европске комисије и Европске фондације за обуку – за најбољи пример добре праксе у подстицању у развоју предузетничких вештина, што је и део званичног саопштења на сајту Мнистарства. Такође је наглашено да је Хемијско-технолошка школа генератор локалног економског развоја, са наградом Регионалне привредне коморе за сарадњу са суботичком привредом. Ресурсни је центар за подручје рада Хемија, неметали и графичарство; пример добре праксе у инклузивном образовању. Школа је укључена у пројектне активности „За чистије и зеленије школе у Војводини“ – истакнуто је на сајту Министарства.

Од 230 пријављених на конкурсу, изабрано је 27 добитника Светосавске награде која се додељује појединцима, установама и компанијама за изузетне резултате у области образовања и васпитања, унапређењу образовно-васпитне праксе и развоју научних и уметничких достигнућа у области образовања и васпитања.

Не постоји ништа светије од данашњег дана код Срба и људи који живе у Србији, јер Свети Сава окупља све на једном месту. То је личност којој нико не може ништа да приговори и замери – истакао је тим поводом министар просвете, додајући да је комисија изабрала најбоље међу предложеним кандидатима.